15 Nisan 2014 Salı
Baldıran Nedir Özellikleri Nelerdir. Zehirli Bitki Baldıran
Baldıran Bitkisinin Özellikleri - Dikkat Bu bitki Öldürür
Maydanozgillerden zehirli bir bitkidir. Avrupa da, Asya'da, Afrika'da yetişmektedir. Küçük küçük beyaz renkli çiçekleri olan gövde içi boş bir yapıya sahiptir. Üzerinde eflatun renkli lekelere sahiptir. Daha çok çukur ve hendeklerde yetişen bir türü 1,5 - 2 metre gövde uzunluğuna kadar yetişerek büyüye bilir. Bu bitki zehirli bir bitkidir, zehir bitkinin bütününde bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda bitkinin en zehirli bölümü meyveleridir. Kök kısmına inildikçe zehir azalmaktadır. Hayvanlar baldıran bitkisinin zehirli olduğunu iç güdüsel olarak sezdikleri için baldıran bitkisine hiç ama hiç dokunmazlar. Bitkiye elle dokunulduğunda pis bir koku duyulur.
Baldıran bitkisi özellikle meyveleri çok eski çağlardan beri hastalıklara karşı ilaç olarak kullanıla gelmiştir. Eski yunanlılar idam edecekleri siyasi mahkumları baldıran meyvesinden elde ettikleri zehirli su ile öldürürlerdi. Ünlü Sokrates de baldıran zehri içirtilerek öldürülmüştür.
Özellikle tıp alanında baldıran bitkisinin yalnız meyveleri kullanılır. Baldıran bitkisinde " Conine" ya da " Conicine " adı verilen bir alkoloid vardır. Bu alkoloid, bitki çiçek açmazdan önce özellikle bitkinin yapraklarında bol miktarda bulunur. Daha sonra yapraklardan meyvelere geçer. Bitkinin kökünde ise alkoloid pek az bulunmaktadır. Conine, parasempatik sinirlerin uçlarını felce uğratıcı bir özelliğe sahiptir.
8 Nisan 2014 Salı
Albastı Nedir
Albastı Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir
Yeni doğum yapmış loğusa kadınlarının tutulduğu bir tür hastalıktır. Doğum esnasında temizliğe ve hijyene önem verilmediğinden ileri gelir. Hastalığın belirtilerinden en önemlisi hasta olan loğusa annesi birtakım hayaller görmeye başlar sesler duyduğunu sanır. Hastalığın diğer evresi şiddetlenmesinden anlaşılır ve loğusanın cildinde birtakım kırmızı lekeler meydana gelmesine yol açar İşte " albastı" sözü buradan gelir. Hastalığa " Loğusa humması " adı da verilmektedir.
Halk arasındaki bir rivayete, inanışa göre albastı hastalığını loğusa annesine " Alkarısı " diğer adı ile " Alanası " adı verilen pek yaşlı pis bir kadın getirir. Bu kadın efsanevi bir yaratıktır. Efsaneye göre sözüm ona gözleri de tepesindedir. Alkarısı loğusa annenin yanına kırkı içinde gelir. Erkek bulunan yerlere yanaşmayıp daha çok geceleri yalnız kalan loğusa annelerine dadanır ve musallat olur. Bunu önlemek için Kur'an-ı Kerim okunur, muska takılır, loğusa annesinin yatağına kırmızı kurdele bağlanır. Loğusa annesi kırkı içinde sokağa çıkarılmaz; evin içinde yalnız bırakılmaz. Böylece de hastalığın önüne geçileceği rivayet edilir.
7 Nisan 2014 Pazartesi
Adalı Halil Kimdir
Adalı Halil Pehlivanın Hayatı
Ölüm Tarihi : 1927
Türk'ün gücünü dünyaya tanıtmış pehlivanlarımızdan bir tanesidir. Serhat Şehrimiz Edirne'nin Kilise Köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Kara Mehmet lakaplı bir pehlivandır. Babasından etkilenerek küçük yaşta güreşe heves salmış yine babasının isteği ile zamanın en büyük pehlivanı Kel Alico'nun yanına gönderilmiştir. Böylece büyük başarıların temelleri yavaş yavaş atılmıştır. Halil en iyi ustaların yanında yetişerek kısa zamanda bilgisini ve tecrübesini arttırmıştır. Dünyanın en büyük pehlivanı olan Koca Yusuf'tan sonra bilgi olarak en iyi pehlivanın Adalı Halil olduğu söylenir. Adalı Halil Pehlivanın Boyu 1.98 Kilosu 150 idi. Avrupa ve Amerika'da yenmediği rakip kalmamış buralarda yaptığı karşılaşmalarda Türk Aslanı lakabını almıştır. Tam 18 yıl boyunca Kırkpınar güreşlerinde Başpehlivanlığı kimseye kaptırmamıştır.
Adalı Halil Pehlivan Serhat Şehrimiz Edirne'de Kasımpaşa Camisi önündeki mezarda gömülürdür. Her yıl Kırkpınar güreşleri başlamadan önce, güreş tutacak pehlivanlar mezarını ziyaret ederek törenler yaparlar.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)