Pages - Menu

5 Kasım 2013 Salı

Adak Nedir Adak Adamanın Tarihçesi



Adak Adamak ve Adak Türleri
 Adak ; Bir isteğin bir dileğin yerine gelmesi, veyahut bir korkunun giderilmesi için Tanrıya karşı yapılan vaattır. Tanrıya karşı bir adak adama geleneği çok eski çağlardan gelmektedir. En eski dinlerden en yeni dinlere kadar adak adama geleneği vardır. İnanışa göre insanın kaderi tanrının ellerinde idi onun gözüne girmek ve daha yakın bulunmak için adak adamak gelenek olmuştur. Bu inanışta adak olarak hayvan,insan ve hatta özevlat bile adak edilirdi.
        Eski türk boylarında en büyük adak attı. Araplarda ise islamiyeti kabul etmeden önce evlat kurban etmeyi gelenek haline getirmişlerdi.
        Eski yunanistan'da da adak adama gelenği vardı.Truva ( Troia ) savaşı esnasında Agamemnon, bir söylentiye göre denizdeki büyük fırtınanın dinmesi, başka bir rivayete göre ise rüzgarın çıkması için kızı iphigenia'yı Fırtınalar tanrıçası Artemis'e kurban etmiştir. Müslümanlık gibi gelişmiş dinlerin ortaya çıkıp benimsenmesiyle, insan kurban etmek gibi vahşiçe adaklar da ortadan kalkmıştır.
       Bu gün adak olarak kurban kesmekte, kutsal kitaplardan ayetler okunmaktadır. Kutsal mekanlara mum dikmek ve ziyaret'te bulunmakta adaklar arasındadır. Dinimizde en değerli adaklar ise yetimleri doyurmak, yoksulları giydirmek zora düşüne yardımcı olmak en büyük sevap adaklarındandır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder